Titan the Arena - säännöt suomeksi

1. Esittely


Tämä on fantasiataistelupeli 2-5 pelaajalle (mitä enemmän sen parempi). Olet keisarillisen areenan ystävä ja lyöt vetoa viisieräisen taistelun lopputuloksesta kahdeksan gladiaattorin kamppailussa. Jokainen kierros päättyy yhden gladiaattorin kuolemaan. Erien edetessä lyöt vetoa yhä pienenevin kertoimin kunnes olet sijoittanut kaikki viisi pelimerkkiäsi. Vain taisteluista selvinneisiin kolmeen gladiaattoriin sijoitetut vedot tuovat veikkaajilleen voittorahaa.

Olet kuitenkin enemmän kuin pelkkä karmean taistelun lopputuloksen veikkaaja. Jokainen pelaaja osallistuu taisteluun pelaamalla vuorollaan kortteja, joiden voimalla elämää ja kuolema kylväen kukin yrittää auttaa suosikkinsa turvallisesti koettelemusten läpi. Gladiaattorin tukijana voit käyttää gladiaattorin erikoikykyjä (loitsuja) vahvistamaan suosikkisi taistelukykyä tai kilpailijoiden vahingoittamiseen.

Sekasortoa aiheuttavat lisäksi 11 hurjaa katsojaa, jotka ryntäävät areenalle auttamaan suosikkejaan ja estämään kilpailijoiden loitsujen käyttöä. Vieläpä liiton tuomaritkin puuttuvat törkeästi taistelun kulkuun.


2. Pelin valmistelut

Jaa jokaiselle pelaajalle 5 muovista samanväristä pelimerkkiä
Muodosta punaselkäisistä korteista (gladiaattoreista) rivi kuvapuoli ylöspäin
Sekoita siniselkäiset kortit ja jaa jokaiselle pelaajalle 8 korttia kuvapuoli alaspäin. Sijoita loput kuvapuoli alaspäin yhdeksi täydennyspakaksi.


3. Gladiaattorit

TITAN areenan 8 gladiaattoria ovat tunnusväriltään erilaisia. Tunnusväri näkyy taustalla liehuvissa lipuissa ja loitsuista kertovassa laatassa.

Jokaisella gladiaattorilla on 11 tunnusvärinsä mukaista voimakorttia. Kortit sisältävät numeeriset voimaarvot 0-10. Pelikierroksella päällimmäiseksi pelattu kortti gladiaattorin kohdalla kuvaa gladiaattorin sen hetkistä voimaa ja taistelukykyä.

Jokaisella gladiaattorilla on lisäksi kortissa kuvattu loitsu, jota voi käyttää vain gladiaattorin tukija (eli pelaaja, jolla on eniten näkyvissä olevia pelimerkkejä gladiaattorille) pelaamalla gladiaattorille voimakortin.


4. Pelin kulku

ALKUPELI: Pelin aloittaja ratkaistaan suullisten tarjousten perusteella. Pelaajat tarjoavat käsikorttien perusteella voimapisteisiin perustuen aloituskortin pistearvon. Korkeimman tarjouksen esittänyt pelaaja aloittaa pelin. Aloittava pelaaja joutuu aloittamaan kortilla, jossa on vähintään tarjouksen voittanut pistemäärä. Muut pelaajat voivat sen sijaan pelata vapaasti haluamansa kortin vuorollaan.

Jos tarjouskilvan voittanut pelaaja ei kykene pelaamaan tarjoamallaan pistearvolla tai korkeammalla olevaa korttia hän joutuu rangaistukseksi pelaamaan pelin loppuun 7 käsikortilla (loitsut voivat silti nostaa tilapäisesti käsikorttien määrää).

Pelivuorot etenevät myötäpäivään jokaisen pelaajan suorittaessa vuorollaan kaikki pakolliset pelivaiheet. Joka vuorolla on pelattava kortti tavalla tai toisella tai passattava. Pelaaja ei saa passata mikäli jokin kortti on sääntöjen mukaan mahdollista pelata. Passaavan pelaajan käsikortit käännetään kaikkien nähtäväksi ko. pelaajan uuteen pelivuoroon asti.

Pelaajat eivät saa tutkia aiemmin pelattuja tai pois heitettyjä kortteja.

Pöytäpuheet liittoutumisten, pelistrategian, ym. suhteen ovat sallittuja ja ne voivat olla niin yksityiskohtaisia kuin kanssa pelaajat sietävät. Kuitenkaan mitään pakotteita sitoumusten noudattamiseen ei ole. Mitään rangaistuksia lupausten rikkomisesta ei ole säännöissä.

Huolimatta em. “kaikki sallittua” asenteesta, pelaajat eivät saa koskaan näyttää toisille käsikorttejaan ennen kuin kortti pelataan tai hylätään paitsi käytettäessä Titanin loitsua tai passattaessa. Pelaaja voi luvata esim. pelata jonkun tietyn kortin muttei saa vahvistaa hyvää aikomustaan näyttämällä todella omistavansa kyseistä korttia.


5. Pelijärjestys

Pelaajien pelivuorot koostuvat seuraavista vaiheista:
(vapaaehtoinen vaihe) Panoksen asettaminen gladiaattorille, jolla ei ennestään ole panosta pelattavassa erässä tai
salaisen vedon asettaminen tai paljastaminen
Voimakortin pelaaminen gladiaattorille tai
Tuomarikortin pelaaminen tai
Passaus paljastaen käsikortit todisteeksi ettei pelattavia kortteja ole
Korkeintaan kolmen (kuolleen gladiaattorin) voimakortin hylkääminen (vapaaehtoinen vaihe)
Käsikorttien täydennys 8 korttiin asti (ehdollinen vaihe)


6. Vedonlyönti

Pelaajat voivat lyödä kahdenlaisia vetoja: avoimia ja salaisia. Kukin pelaaja voi lyödä 5 vetoa taistelussa omalla pelivuorollaan, muttei enempää kuin yhden vedon kerrallaan. Jokainen veto on yhden pelimerkin suuruinen.

SALAINEN: Pelaaja voi lyödä yhden salaisen vedon taistelussa. Salainen veto on lyötävä ensimmäisessä erässä. Kun ensimmäinen gladiaattori on kuollut ei salaisia vetoja enää voi lyödä. Salaisen vedon voittokerroin on 5. Jos pelaaja ei lyö lainkaan salaista vetoa ensimmäisessä erässä, hän voi sen sijaan lyödä 5 avointa vetoa taistelun aikana. Salainen veto lyödään valitsemalla gladiaattorin voimakortti käsikorteista ja sijoittamalla se pöydälle kuvapuoli alaspäin vedonlyöjän eteen ja sijoittamalla yksi pelimerkki kortille. Salainen veto kuluttaa pelaajan pelivuoron vaiheista sekä vedonlyönnin että kortin pelaamisen. Pelaaja voi vielä täydentää käsikorttiensa lukumäärän (8) jonka jälkeen vuoro on ohi.

AVOIN: Pelaaja aloittaa pelivuoronsa mahdollisuudella asettaa panoksensa jollekin gladiaattorille, jolle ei pelattavassa erässä ole vielä asetettu pelimerkkiä. Kahta tai useampaa pelimerkkiä ei voi asettaa samalle gladiaattorille samassa erässä. Avoimen vedon lyönti tapahtuu sijoittamalla pelimerkki pelattavaan erään gladiaattorin kohdalle. Ensimmäisessä erässä veikattujen avoimien vetojen voittokerroin on 4, toisessa erässä 3, kolmannessa erässä 2 ja neljännessä 1. Viidennessä erässä ei vetoa saa enää lyödä. Neljännen erän jälkeen käteen jäävät pelimerkit ovat arvottomia. Pelaaja voi vuorollaan pelata voimakortin haluamalleen gladiaattorille vedonlyönnin kohteesta riippumatta.

Pelaaja voi halutessaan paljastaa salaisen vetonsa oman vuoronsa alussa avoimen vedonlyönnin sijasta paljastamalla käännetyn voimakorttinsa ja sijoittamalla sen veikatun gladiaattorin taakse kuvapuoli ylöspäin. Pelimerkki sijoitetaan käännetyn kortin ja gladiaattorin väliin. Niin tehdessään pelaajasta voi tulla gladiaattorin tukija (=eniten avoimia veikkauksia).

Pelaajan tekemien vedonlyöntien lukumäärää erässä ei ole rajoitettu (huom. aiempi sääntö: 1 veto/ gladiaattori/ erä). Pelaaja voi veikata vaikka kaikki 5 vetoaan ensimmäisessä erässä, jos siihen tarjoutuu tilaisuus.


7. Taistelu

Erä koostuu pelaajien pelaamista käsikorteista vastaavan värisille gladiaattoreille. Kortit pelataan sarakkeisiin (=erä) vastaavien gladiaattoreiden kohdalle (=rivi) eräkohtaisesti päällekkäin. Voimakorttien arvot eivät kumuloidu. Jos seuraava kortti pelataan samalle gladiaattorille samassa erässä, viimeksi pelattu kortti peittää ja korvaa aiemmin pelatun. Päällimmäisin kortti kuvastaa gladiaattorin sen hetkistä taistelukykyä. Pelaajat eivät saa tutkia alle jääneitä kortteja.

Kun jokaisella gladiaattorilla on kortti pelattavassa erässä (sarakkeessa) pelaajan vuoron päättyessä, erä päättyy. Gladiaattori, jolla on pieniarvoisin voimakortti, tuhoutuu. Tuhoutunut gladiaattori ja sille asetetut pelimerkit poistetaan pelistä ja kaikki gladiaattorille pelatut voimakortit asetetaan hylättyjen korttien pakkaan.

Tämän jälkeen alkaa seuraava kierros, jonka aloittaa seuraavana vuorossa oleva pelaaja. Uuden erän kortit pelataan uuteen sarakkeeseen vastaavien gladiaattoreiden kohdalle (rivi). Näin jatketaan kunnes kolme gladiaattoria on jäljellä.
TASATILANNE: Jos useammalla kuin yhdellä gladiaattorilla on samansuuruinen pienin kortti, kun erässä on kaikille gladiaattoreille on pelattu kortti, erä jatkuu kunnes vain yhdellä gladiaattorilla yksin on pienin kortti pelaajan vuoron päättyessä. Pelaajat saavat jatkaa korttien pelaamista mille tahansa gladiaattorille - ei vain tasatilanteessa oleville - kunnes edellä mainittu ehto toteutuu.


8. Hurjistuneet katsojat

Areenalla on 11 katsojaa, joiden verenhimo on niin suunnaton etteivät ne voi olla puutumatta taistelun kulkuun veikkaajien hyväksi. Jokaisessa katsojakortissa on monivärinen tausta kaikkien gladiaattoreiden värisine lippuineen. Itse asiassa katsojakortit ovat tässä suhteessa jokereita, jotka voidaan pelata mille tahansa gladiaattorille muuttamaan sen taistelukykyä. Katsoja myös mitätöi ko. gladiaattorin kyvyn heittää loitsuja siihen asti kun uusi voimakortti on pelattu katsojakortin päälle tai kun erä päättyy.


9. Tuomarit

Päätuomarikortti (Head Referee) pelataan gladiaattorin taakse salaisten vetojen sarakkeeseen. Kun Päätuomari valitsee gladiaattorin, kaikki kyseiselle gladiaattorille lyödyt salaiset vedot tulee paljastaa ja sijoittaa päätuomarin päälle pelivuorojen mukaisessa järjestyksessä ja pelimerkit gladiaattorin viereen. Mahdollisesti muuttunut tilanne tukijan osalta astuu välittömästi voimaan.

Tuomarikortin (2 kpl) pelaaminen oikeuttaa nostamaan jonkin näkyvän voimakortin käsikortteihin. Pelattu tuomarikortti asetetaan hylättyjen korttien pinoon. Näkyvä kortti on päällimmäinen, kuvapuoli ylöspäin oleva, kortti hylättyjen pinossa, pelattavassa tai aiemmin pelatuissa erissä tai paljastettujen vetojen pinossa. Pelaaja ei saa nostaa katsojakorttia eikä mitään päällimmäisten korttien alla olevaa korttia.

Tuomarikortin lisäksi pelaaja ei saa pelata muita kortteja samalla vuorolla.


10. Korttien hylkäykset ja nostot

HYLKÄYS: Normaalisti pelaaja voi hylätä kädestään vain kuolleiden gladiaattoreiden voimakortteja. Pelaaja voi hylätä kuvapuoli ylöspäin korkeintaan kolme voimakorttia pelivuorollaan. Kaikki hylättävät kortit on näytettävä muille pelaajille ellei niitä hylätä Warlock:n loitsua käyttäen.

Kahdeksan kortin rajan ylitys ei oikeuta ylimääräisten korttien hylkäykseen.

NOSTO: Vuoron päätteeksi pelaaja täydentää käsikorttiensa määrän kahdeksaan (ellei rangaistus ole voimassa) täydennyspakasta. Jos pelaajalla on kädessään kahdeksan (tai enemmän) korttia ei hän saa täydennysvaiheessa nostaa kortteja ennen kuin hänellä on vuoronsa lopussa vajausta käsikorttiensa määrässä. Kun täydennyspakka loppuu jatketaan peliä jäljellä olevilla käsikorteilla. Kerralla nostettavien korttien määrällä ei ole muuta rajoitusta kuin 8 kortin sääntö.


11. Pelin voittaminen

Peli päättyy viiden erän jälkeen, jolloin jäljellä on enää kolme gladiaattoria. Kaikki salaiset vedot paljastetaan. Pelaaja, jonka veikkaukset tuovat eniten pelimerkkejä on voittaja. Tasatilanteessa viimeksi pelannut voittaa.


12. Turnaus

Pitemmässä turnauksessa pelaajat sopivat keskenään esimerkiksi kolmen taistelun pelaamisesta. Turnauksessa taistelujen voittorahat lasketaan yhteen ja voittaja on eniten rahaa kerännyt pelaaja.


13. Pattitilanne

Pelissä on mahdollista ajautua umpikujaan, jossa erää ei voida päättää korttien puutteen takia. Pattitilanne julistetaan jos kukaan pelaajista ei kykene edistämään peliä sääntöjen puitteissa. Pattitilanteen voi julistaa myös kuka tahansa pelaaja erän aloittaneen pelaajan vuoron alussa. Jos joku pelaajista vastustaa pattitilannetta peliä jatketaan.

Kun hyväksytty pattitilanne on julistettu, kaikki ensimmäisessä erässä pelatut kortit sekoitetaan uudeksi täydennyspakaksi. Jokainen pelaaja nostaa yhden kortin, jonka jälkeen pelaajat tekevät suulliset tarjoukset aloituksen voittamiseksi kuten pelin alussa (kohta 4.). Tarjouksen voittanut pelaaja aloittaa ja peliä jatketaan myötäpäivään siten, että kukin pelaaja nostaa pelivuorollaan vain yhden täydennyskortin (ellei käytä Rangerin loitsua).


14. Gladiaattorien loitsut

Jokaisella gladiaattorilla on loitsu, jota voi käyttää vain sen tukija, eli pelaaja, jolla on eniten pelattuja pelimerkkejä näkyvissä gladiaattorin puolesta. Salaisen panoksenhan voi paljastaa avoimen vedon lyömisen sijasta oman vuoronsa alussa ja näin aikaan saada tilanne, jossa suurimman pelipanoksen asettajia on useita. Tasatilanteissa kukaan ei voi käyttää gladiaattorin loitsua. Gladiaattorin loitsua ei tietenkään voi käyttää kukaan, jos gladiaattorilla ei ole panoksia lainkaan.

Loitsujen käyttö edellyttää myös voimakortin pelaamista gladiaattorille. Katsojakortin pelaaja ei voi käyttää gladiaattorin loitsua tai jos katsojakortti on pelatun erän päällimmäisenä korttina. Katsojakortin pelaamisesta johtuva loihtimiskyvyn menetys ei vaikuta jo aktivoituihin vaikutuksiin.

CYCLOPS: Kykloopin tukijana voit pakottaa jonkin pelaajan puolittamaan (pyöristettynä ylöspäin) käsikorttinsa määrän ja pelaamaan seuraavan vuoronsa vajaalla kädellä. Sivuun siirrettävät kortit vedetään satunnaisesti käsikorteista. Loitsun kohteena oleva pelaaja saa kortit takaisin käteensä seuraavan pelivuoronsa päätteeksi ennen korttien täydennysvaihetta.

DRAGON: Lohikäärmeen tukijana voit poistaa jonkun pelatavan erän näkyvissä olevan kortin joltain toiselta gladiaattorilta. Mahdollisesti alta esiin tullut kortti astuu puolestaan voimaan. Loitsun käyttäjä ei saa enää muuttaa mieltään kun alla oleva kortti on paljastunut näkyviin. Poistettu kortti asetetaan hylättyjen korttien pinoon.

HYDRA: Hydran tukijana voit pelata toisen kortin pelattuasi voimakortin Hydralle. Jos pelaat kortin gladiaattorille, jolle myöskin olet tukijana, voit käyttää myös tämän loitsua. Toisen kortin peluumahdollisuutta ei voi käyttää salaisen vedon lyömiseen, koska veto pitää lyödä edellisessä vaiheessa.

RANGER: Rangerin tukijana saat nostaa kolme korttia pelattuasi voimakortin Rangerille. Jos käsikorttiesi määrä nousee 8 korttiin tai yli, et voi ottaa täydennyskortteja ennen kuin käsikorttiesi määrä on alle 8. Mikäli täydennyspakka on loppunut loitsu on mitätön.

TITAN: Titaanin tukijana saat vetää joltakin kanssapelaajaltasi kolme korttia, joista voit pitää itselläsi yhden ja palauttaa lopu kaksi. Vedettyjä kortteja ei saa näyttää muille pelaajille (näkemistään korteista voi halutessaan kertoa muille mitä tahansa toden ja valheen väliltä). Pelaaja, jolta kortti on kaapattu, ei saa täydentää käsikorttejaan ennen oman vuoronsa loppua.
Mikäli Titaanin loitsua käytetään pelaajaan, joka on kykloopin loitsun johdosta puolittanut käsikorttinsa, kortit vedetään vain kädessä olevista korteista (ei sivuun laitetuista).

TROLL: Trollin tukijana voit nostaa käteesi jonkin aiemmin pelatun näkyvissä oleva ruskean Trollikortin pelattujen erien pakoista, paljastetun salaisen vedon pinosta tai hylättyjen pinosta. Loitsun aktivoinutta korttia ei saa nostaa.

UNICORN: Yksisarvisen tukijana voit vaihtaa kahden näkyvän voimakortin keskinäistä paikkaa samalla rivillä (myös Unicorn:n). Korttien vaihto ei aktivoi uutta loitsua (uutta korttia ei pelata!).

WARLOCK: Warlock:n tukijana voit hylätä enintään kolme käsikorttia pelattuasi voimakortin Warlock:lle. Voit hylätä myös elossa olevien gladiaattoreiden kortteja. Hylättävien korttien kokonaismäärä säilyy silti korkeintaan kolmena korttina pelivuorossa. Hylättäviä kortteja ei tarvitse näyttää muille pelaajille. Ainoastaan päällimmäinen kortti jää näkyviin.


15. Pelivuoron vaiheet

Aseta pelimerkki erässä pelaamattomalle gladiaattorille tai
aseta tai paljasta salainen veto tai passaa
Pelaa kortti erään (sarake) tai pelaa tuomarikortti
Hylkää enintään 3 kuolleen gladiaattorin voimakorttia
Täydennä käsikorttien määrä kahdeksaan korttiin

Suomentanut:
Samu Laitinen 1999